De AEX-index in Amsterdam sloot 6,79 punten (2,3 procent) lager op 289,16 punten. De MidKap-index van middelgrote fondsen verloor 15,04 punten (3,1 procent) tot 472,04 punten. De graadmeters in Frankfurt, Londen en Parijs zakten tot 2,6 procent. De beurzen in Madrid en Milaan daalden tot 3,7 procent.
De regeringsleiders en staatshoofden van de 27 landen van de Europese Unie komen woensdagavond bijeen in Brussel voor een informeel overleg over de schuldencrisis en om te praten over groeimaatregelen. EU-president Herman Van Rompuy waarschuwde echter dat er geen concrete besluiten zullen worden genomen. Het informele overleg is een voorbereiding voor de echte EU-top die voor eind juni staat gepland.
Aanpakken
,,We gaan van eurotop naar eurotop en ondertussen gebeurt er niet echt veel om de crisis aan te pakken”, aldus private banker André Sirks van Theodoor Gilissen.
De zorgen over een Grieks vertrek uit de euro namen verder toe. Volgens persbureau Reuters hebben topambtenaren van de eurozone afgesproken dat elke lidstaat van de muntunie zich afzonderlijk moet voorbereiden op een Griekse exit.
Euro
De euro bleef onder druk door de Griekse onzekerheid. De eenheidsmunt was 1,2581 dollar waard, het laagste niveau sinds de zomer van 2010. De euro stond op 1,2746 dollar aan het eind van de Europese beurshandel dinsdag. Aan het begin van deze maand werd de euro nog voor circa 1,32 dollar verhandeld.
De financiële fondsen hadden het zwaar op de Europese beurzen. In Parijs zakten BNP Paribas, Société Générale en Crédit Agricole tot 6,3 procent in waarde. In Frankfurt gingen Deutsche Bank en Commerzbank 2,8 procent omlaag. In de AEX daalde ING 5,1 procent en Aegon verloor 2 procent. MidKapper SNS Reaal ging 4,3 procent omlaag.
Air France-KLM
Andere opvallende dalers in de AEX waren onder meer Air France-KLM (min 4,6 procent), SBM Offshore (min 5,7 procent), Philips (min 5,2 procent) en TomTom (min 4,4 procent). Alleen Ahold wist het hoofd boven water te houden met een plusje van 0,4 procent.
Shell zakte 1,4 procent. Het olieconcern ziet zijn poging om de Britse bodemonderzoeker Cove Energy over te nemen gedwarsboomd door het Thaise PTT Exploration and Production (PTTEP). Dat bedrijf verhoogde zijn eerdere bod op Cove en biedt nu meer dan Shell. Cove steunt de overnamepoging van PTTEP. Het aandeel Cove klom in Londen 11,6 procent.
De prijs van Amerikaanse olie daalde 1,6 procent tot 90,40 dollar per vat. Brentolie zakte 2 procent in prijs.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl